De bekendste typische Belgische gerechten

25 februari 2025 · door Tara

Als er iets is waar België bekend om staat, is het wel het lekkere eten. Voor de echte Bourgondiërs is het dan ook puur genieten bij het zien van al die typische Belgische gerechten. De Vlaamse stoofpotjes, mosselen en garnaalkroketten vind je terug op bijna elke Belgische menukaart, maar de Belgische keuken heeft nog veel meer klassiekers te bieden. In deze blog geven we je een overzicht van de favorieten.

Bekende typische Belgische gerechten

Vraag je aan toeristen naar Belgische kost, dan noemen de meesten direct de Belgische frieten. Niet zo gek, want in elk dorp en op elke markt vind je wel een frietkot met huisgemaakte frietjes en lekkere dikke mayonaise. Friet behoort inderdaad tot de Belgische specialiteiten, net als chocolade en wafels. Wat benoemen we nog meer als typisch Belgisch eten? We zochten het voor je uit:

  • Stoofvlees: Langzaam gegaard rundvlees met uien, bier en laurier. Een klassieker uit de Belgische keuken. Waarbij veel restaurants hun eigen variaties aanbrengen door er bijvoorbeeld kruidkoek aan toe te voegen, spek of het vlees te stoven in rode wijn. Dit gerecht is zo bekend, dat het zelfs in de meeste frietzaken geserveerd wordt.
  • Waterzooi: Dit typisch Gentse gerecht wordt gemaakt van verschillende vissoorten die gegaard worden in room, aardappelen en groenten zoals wortelen, prei en ajuin. In Gent gebruiken ze ook kip in plaats van vis om dit bekende stoofpotje te bereiden.
  • Stoemp: Een echt winters gerecht is de Vlaamse stoemp. Deze stamppot wordt bereid met aardappelen en verschillende groentesoorten zoals wortels, knolselderij, uien en prei. Er zijn ook variaties met melk of room en de stoemp wordt geserveerd met verse worst.
  • Vol-au-vent: Dit kleine voorgerechtje kennen we ook onder de naam “koninginnenhapje”, “videe” en “ragout”. Het gevulde bladerdeegbakje behoort echt tot de klassieke Belgische gerechten en wordt zowel in restaurants, als thuis geserveerd. De dikke saus waarmee het bakje wordt gevuld bestaat uit kippenvlees, gehaktballetjes, champignons en groenten.
  • Asperges à la Flamande: De echte Belgische asperges zijn slechts twee maanden per jaar verkrijgbaar, tussen half april en half juni. Op het menu zie je ze terug met een botersaus, geserveerd met hardgekookte eieren en als variatie worden ze ook gepresenteerd met zalm, garnalen of een geglaceerde aardappel.
  • Paling in ‘t groen: Dit gerecht dankt zijn naam aan de groene saus en is ontstaan rondom de Scheldestreek. De vissers plukten willekeurige kruiden om de gevangen paling uit de Schelde te bereiden en zo ontstond de groene saus en de naam van dit gerecht. De paling zelf wordt gerookt in witte wijn en room of boter en aan de saus worden kruiden als zuring, peterselie, kervel en marjolein toegevoegd. Lekker met knapperig brood om de saus mee op te deppen.

Dit zijn nog maar enkele van de bekendste Vlaamse gerechten en dan hebben we het nog niet eens over de welbekende garnaalkroketten, gevulde tomaatjes of konijn met pruimen. Het leukste is natuurlijk om die typisch Belgische keuken zelf uit te proberen. Vraag er eens naar bij een restaurant in de buurt. Zeker weten dat de chef iets lekkers voor je op tafel weet te zetten. Je vindt het dichtstbijzijnde restaurant via de listings op deze website.

Belgische keuken