Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon bewuster wilt eten, suikervrij eten is een goede manier om een gezond eetpatroon aan te houden. Maar zomaar alle suikers uit je dieet schrappen is vrijwel onmogelijk en valt ook niet aan te bevelen. Hoe begin je dan op de beste manier met suikervrij eten? Voor deze blog zochten we dat voor je uit.
Koolhydraten en suiker, hoe zat het ook alweer?
Bij suiker denken we meteen aan die zoete witte korreltjes, maar suikers zijn veel meer dan dat. Suikers vallen, samen met zetmeel en vezels, onder de groep koolhydraten. Juist die koolhydraten voorzien ons lichaam van de broodnodige energie. Alle koolhydraten bestaan uit suikermoleculen. Wanneer deze verteren, worden deze suikermoleculen door ons lichaam opgenomen in de vorm van glucose. Waarom zijn suikers dan ongezond?
- Snelle suikers: Koolhydraten zijn onder te verdelen in snelle suikers en langzame suikers. De groep snelle suikers wordt heel snel door ons bloed opgenomen, met als gevolg een hoog glucosegehalte in het bloed. Door de snelle opname krijg je even een stoot energie, maar zodra de glucose verwerkt is, heb je opnieuw trek. Snelle suikers kunnen hierdoor bijdragen aan overgewicht. Je vindt ze terug als toegevoegde suikers in zoetwaren, zoet broodbeleg, fruitsappen, frisdrank, wit brood, pasta en rijst. De WHO adviseert de snelle suikerinname te beperken tot maximaal 5% per dag. Dat komt neer op een half flesje frisdrank of fruitsap van 250 milliliter.
- Overgewicht: Wanneer we te veel suiker binnen krijgen, slaat ons lichaam de glucose op als vet. Dit gebeurt wanneer je jezelf meer energie geeft dan je verbruikt. Door overgewicht stijgt de kans op onder andere diabetes type 2, hart- en vaatziekten en een te hoge bloeddruk.
- Verslavend: Het eten van suiker werkt verslavend. Onze hersenen maken namelijk dopamine aan wanneer we suiker eten. En juist van dopamine krijgen we een prettig gevoel. Logisch dus dat je er steeds meer van wil. Dit betekent ook dat je echt moet afkicken van suiker wanneer je bewust minder suikers eet. Zo kun je ineens enorme zin hebben in alles waar veel suiker in zit, word je moe en prikkelbaar en kun je last krijgen van hoofdpijn.
Nu lijkt het misschien alsof we vooral geen suiker moeten eten, maar dat is ten eerste onmogelijk en ten tweede niet waar. Suikers zitten namelijk ook van nature in fruit, groenten, volkoren granen en melkproducten. Juist die producten bevatten traagwerkende gezonde suikers.
Hoe begin je het beste met suikervrij eten?
Hoe kun je helemaal suikervrij eten wanneer er in bijna alle voedingsmiddelen suiker zit? Dat doe je door producten met toegevoegde suikers en snelle suikers uit je dagelijkse voedingspatroon te schrappen. Zo vervang je witte rijst door zilvervliesrijst, kies je voor volkorenbrood en volkorenpasta, in combinatie met veel groenten en fruit. Die lekkere gebakjes, honing, muesli, koffiekoeken, snoepjes en kant-en-klare maaltijden laat je voortaan links liggen. Net als bewerkte voedingsmiddelen uit potjes en blik. Lees etiketten voordat je iets koopt en let ook op andere benamingen voor suiker, zoals sacharine, fructose, aspartaam en dergelijke.
Wil je ook graag suikervrij gaan eten en kun je wel wat tips gebruiken? Informeer dan eens bij een restaurant in de buurt naar de lekkerste suikervrije recepten. Je vindt het dichtstbijzijnde restaurant na het intoetsen van je postcode op de startpagina van deze website.