Elk jaar opnieuw worden we gebombardeerd met foodtrends voor het nieuwe jaar. Grote marketingbureaus en trendwatchers onderzoeken het eetgedrag van restaurantgangers, het koopgedrag van supermarktbezoekers en de creativiteit van bekende chef-koks en influencers. Gooi hier een sausje economie overheen en je hebt de foodtrends voor 2024. In deze blog, lees je meer over de opvallendste foodtrends van 2024. Doe jij er ook aan mee?
De foodtrends voor 2024
Of de voorspellingen ook door de grote massa worden opgepakt, is altijd maar de vraag. Maar elk jaar zijn er wel een aantal opvallende verschuivingen in de eetcultuur te ontdekken. Dat we massaal aan de amandelmelk zouden gaan, sharing plates zouden bestellen en het liefst onze ingrediënten van lokale boeren laten komen, hadden we vijf jaar geleden ook niet bedacht. Laten we eens kijken naar de nieuwste foodtrends voor het komende jaar:
- Paddenstoelen: De vraag naar vleesvervangers blijft toenemen en voor steeds meer mensen is het al lang “doodgewoon” om vlees te beperken tot maximaal 1 of 2 x per week. Hierdoor gaan we steeds creatiever om met allerlei soorten paddenstoelen. Denk aan gehaktballen van champignons, shii take bacon op je brood en oesterzwammen als calamari bijvoorbeeld.
- Cultural blending: We worden steeds nieuwsgieriger naar nieuwe smaken uit andere landen en combineren exotische smaken gerust met onze inheemse keuken. Zo ontstaan er bijzondere nieuwe smaakcombinaties zoals hutspot met harissa en ras el hanout of pizza’s belegd met jackfruit en sriracha. Een ander woord voor deze manier van koken is “glocal”, als combinatie van lokaal met global.
- Social media: Veel foodtrends ontstaan via social media. Zo is bijvoorbeeld de banana bark immens populair geworden nadat dit viraal ging op TikTok. Deze chocolade schotsen maak je gemakkelijk in de vriezer. Je snijdt een paar bananen in plakjes, smeert er pindakaas overheen en giet hierna gesmolten chocolade over de plak. Even hard laten worden in de vriezer en daarna in schotsen breken.
- Ontbijt: De foodtrends bereiken ook ons dagelijkse ontbijt. Omdat de scheidingslijn tussen ontbijt, lunch en diner steeds meer vervaagt, is er veel meer vraag naar “all day breakfast” bijvoorbeeld. En gaan we buiten de deur ontbijten? Dan doen we dit het liefst zo uitgebreid mogelijk met vernieuwende gerechten zoals wentelteefjes met spinazie, champignons en parmezaan met een saus van romige brie met geroosterde uitjes en stroperige balsamico azijn, of hamburgers met avocado op een brioche broodje bijvoorbeeld.
- Lunch: De foodtrends op het gebied van de lunch zullen ervoor zorgen dat we meer gaan snacken en minder uitgebreid gaan lunchen. De voorkeur zal uitgaan naar gezonde snacks van hoge kwaliteit met ingrediënten die vernieuwend zijn. Voorbeelden als frites met kaviaar en onigiri uit de automaat, kom je inmiddels al in het straatbeeld tegen.
Ben je benieuwd welke trends de restaurants oppakken? Ga dan eens langs bij een restaurant in de buurt, stap uit je comfortzone en laat je verrassen door de suggesties of nieuwe menukaart. Je vindt het dichtstbijzijnde restaurant door op de startpagina van deze website je eigen postcode in te toetsen.