Begin jaren negentig was het ineens een rage: koolhydraatarm eten om af te vallen en gezonder te leven. Iedereen volgde ineens het Dokter Atkins dieet, gebaseerd op een lage inname van koolhydraten. Populaire opvolgers van dit zogenaamde “low carb” dieet zijn het paleo dieet en het keto dieet. Maar wat is koolhydraatarm eten precies en waarom zou je koolhydraatarm eten? In deze blog zochten we het voor je uit.
Wat is koolhydraatarm eten?
Onze voeding bevat suikers, vet en zetmeel. Deze voedingsstoffen dienen als energie voor je lichaam en worden koolhydraten genoemd. De Hoge Gezondheidsraad adviseert dan ook om 50% tot 55% van je energie uit koolhydraatrijke voeding te halen zoals aardappelen, volle granen, groenten en fruit. Bij een koolhydraatarm dieet krijg je juist het advies om je energie uit andere voedingsstoffen te halen zoals vetten en eiwitten. Je dient je koolhydraatinname vervolgens te beperken tot een minimum, variërend van 25% tot 45% voor je energie.
Waarom ga je koolhydraatarm eten?
Er zijn verschillende redenen om voor een low carb dieet te kiezen. Het kan zelfs geadviseerd worden door je huisarts. In dat geval is het niet enkel om gewicht te verminderen. Laten we kijken waarom je koolhydraatarm zou eten:
- Afvallen: De voornaamste reden om voor deze vorm van eten te kiezen is gewichtsverlies. Het idee hierachter is dat je minder energie tot je neemt dan de energie die je verbruikt. Daarmee neem je ook minder calorieën tot je, waardoor je gewicht verliest. Door koolhydraten te vervangen door eiwitten, gaat je lichaam vet verbranden. Ook zorgt eiwitrijke voeding ervoor dat je langer een vol gevoel hebt.
- Diabetes type 2: Door low carb te eten verbrand je vet. Bij gewichtsafname kan insulineresistentie verminderen. Dit heeft een positief effect op de glucosewaarden in het bloed omdat je minder pieken en dalen in je bloedsuiker zult hebben. Als diabeet kies je alleen voor dit dieet onder begeleiding van een arts en diëtist.
Is koolhydraatarm eten dan zo gezond? Niet altijd. Door koolhydraatarm te eten bouw je minder spiermassa op en kun je een tekort krijgen aan voedingsstoffen die je juist in koolhydraatrijke voeding terugvindt. Vooral magnesium, jodium, ijzer, calcium en voedingsvezels loop je mis. Terwijl voedingsvezels de kans op hart- en vaatziekten verkleinen.
Wat mag je allemaal eten?
Je hebt besloten om een koolhydraatarm dieet te volgen, maar wat mag je dan allemaal eten? Je richt je vooral op het eten van eiwitrijke voeding. Vis, vlees, vleesvervangers, eieren en zuivel bijvoorbeeld. Maar ook alle soorten sla en groenten zoals broccoli, spinazie, bloemkool, sugarsnaps, sperziebonen en verschillende soorten kolen passen binnen het dieet. Kies wel altijd voor onbewerkte verse producten en kook niet uit een potje. Wil je fruit eten? Dan passen bessen het beste in het low carb dieet.
Ga je lekker uit eten tijdens je dieet? Dan zijn er voldoende ingrediënten die jij mag eten waar de chef een mooi gerecht mee kan bereiden. Geef het alleen wel eventjes bij je reservering door, dan kan er rekening mee gehouden worden. Je vindt een gezellig restaurant in de buurt via de listings op deze website.