Wat is typisch Grieks eten?

17 september 2024 · door Tara

Vraag je op straat aan een willekeurige voorbijganger waar hij aan denkt bij Grieks eten, dan krijg je 9 van de 10 x hetzelfde antwoord. De souvlaki, gyros, tzatziki en baklava, kunnen we allemaal wel opnoemen. Maar de Griekse keuken kent nog veel meer typische gerechten die je door het hele land terugvindt. Wat is echt typisch Grieks eten? We zochten het in deze blog voor je uit.

Kenmerken van de Griekse keuken

Ben je zelf al eens op vakantie geweest naar Griekenland? Dan is het je vast opgevallen dat alles flink in de olie wordt bereid. Olijfolie vind je dan ook terug in bijna elk Grieks gerecht. Hartstikke gezond, want olijfolie helpt ons cholesterolgehalte op peil te houden. Voeg hier de verse groenten zoals aubergines, zongerijpte tomaten en sappige courgette aan toe, in combinatie met de vers gevangen vette vis en je begrijpt dat het niet zo gek is dat Grieken op de eerste plaats staan van landen waar de inwoners het gezondst oud worden.

Wat is typisch Grieks eten?

In Griekse restaurants door heel Europa zie je veelal dezelfde gerechten terugkomen op de menukaart. Uiteraard behoren deze gerechten tot de bekendste klassiekers uit de Griekse keuken, maar er is nog veel meer typisch Grieks waar je misschien niet direct aan denkt:

  • Grieks eten vlees: Wie aan Grieks eten denkt, roept souvlaki. Stukken varkensvlees, rund-, kippen- of lamsvlees worden gegrild en heerlijk gekruid. Hierna krijg je ze opgediend aan een spies, vaak geserveerd met rijst en grote witte bonen in tomatensaus. Een ander gerecht dat Grieks eten bekend heeft gemaakt is gyros. Tot laat in de avond kun je op elke straathoek wel een broodje gyros bestellen. Het kippen- of varkensvlees wordt flinterdun gesneden en in een pitabroodje met friet en tzatziki geserveerd.
  • Grieks eten vis: Net zoals bij de Spanjaarden, kun je, wanneer je Grieks gaat eten, starten met diverse kleine hapjes. In Griekenland noemen ze deze kleine gerechtjes meze. Een van de bekendste visgerechten om mee te starten zijn inktvisringen, beter bekend als calamares. Gecombineerd met een taramasalata, heb je direct een heerlijke dikke dipsaus. De roze kleur dankt deze dip overigens aan de toegevoegde viskuit. Vers gevangen vis, wordt veelal opgediend in zijn geheel als gegrilde vis, met rijst en groenten.
  • Grieks eten vegetarisch: Bij Grieks eten mag de tzatziki niet ontbreken. Deze vegetarische dip, op basis van dikke yoghurt met komkommer en knoflook, kan eigenlijk overal bij geserveerd worden. Maar ook de dolmades mogen in een vegetarisch menu niet ontbreken. Deze met gekruide rijst gevulde wijnbladeren doen het ook goed bij een glas Griekse wijn. En laten we de spanakopita niet vergeten; bladerdeeg gevuld met spinazie, feta, kruiden en ui. Ook lekker als snack.

Ga je binnenkort op restaurant bij de Griek? Probeer dan eens naar een streekgerecht, of een traditioneel familierecept. Je zult zeker verrast worden door de heerlijke smaakcombinaties en probeert gelijk weer eens wat nieuws. Je vindt gemakkelijk een Grieks restaurant in de buurt, door je postcode in te vullen op de startpagina van deze website. 

Griekse keuken