Je hebt ze vast al eens zien liggen bij de Turkse bakker: Turks brood. Van die grote, ronde, luchtige broden. Turks brood is een veelzijdige broodsoort die je eigenlijk overal voor kunt gebruiken. Als brood om tapenade mee te dippen bij de borrel, geroosterd bij soep of salade en zelfs gevuld. Wil je ook graag weten wat je allemaal nog meer kunt eten met Turks brood? Je leest het in deze blog.
Turks brood beleggen doe je zo
Naast brood voor bij de borrel of het diner, kun je Turks brood ook heel goed gebruiken om lekker te beleggen voor het ontbijt en de lunch. Omdat het brood zo luchtig is, maar wel een korst rondom heeft, kun je het lekker dik beleggen, zonder dat je brood gaat scheuren. Wat gebruik je allemaal als beleg voor je Turks brood? We geven je alvast de lekkerste ideeën:
- De klassieker: Waar de Amerikanen bekendstaan om de BLT, is Turks brood met kip kebab toch wel het bekendst als beleg voor Turks brood. Maar je kunt Turks brood met kip ook met ander beleg combineren. Wat dacht je van plakjes gerookte kip met pesto, pijnboompitjes en zongedroogde tomaatjes bijvoorbeeld? Of probeer eens een gehalveerde kipfilet op je Turkse brood, in combinatie met roomkaas, plakjes komkommer, een blaadje sla, knoflookmayonaise en een plakje kaas. Dat is nog eens een verrassende lunch.
- De vega: Ook voor vegetariërs valt er volop te variëren met smaakvol beleg op het Turkse brood. Avocado, feta en versgemalen peper als combi doen het altijd goed, bijvoorbeeld. Maar ook een lekkere dikke laag hummus met gerookte paprikapoeder en reepjes gegrilde aubergine, voor een mediterrane smaakbeleving.
- Gevuld: In plaats van beleggen, kun je het brood ook gebruiken om te vullen. Een gevuld Turks brood maak je heel makkelijk door het uit te hollen en te vullen met iets lekkers. Bijvoorbeeld een Turks brood met kruidig gehakt, knoflook, ui, chilivlokken en in blokjes gesneden geroosterde paprika. Of giet het brood vol met een lekkere smeltkaas zoals Vacherin Mont d'Or en zet hem even in de oven. Let er bij het uithollen wel op dat je ongeveer een halve centimeter brood overhoudt vanaf de korst. Zo blijft ook de binnenkant lekker zacht en de buitenkant knapperig.
Vind je dat uithollen te veel gedoe? Maak dan eens een pizza van Turks brood. Door het brood doormidden te snijden, houd je 2 broden over, in het formaat van een pizzabodem. Beide helften kun je besmeren met tomatentapenade en daarna beleggen met artisjokharten, ansjovis, reepjes geroosterde aubergine en plakjes geroosterde paprika. Bestrooi beide helften met wat Parmezaanse kaas en zet het 5 minuutjes in een voorverwarmde oven voor een makkelijke pizza.
Wat kun je allemaal eten bij Turks brood?
Eigenlijk kan Turks brood bij alle soorten gerechten, net zoals stokbrood. Omdat het niet voorgesneden is, kun je het ook in elke gewenste vorm snijden. Zo past Turks brood in blokjes, perfect bij een kaasfondue en kun je het in smalle, lange reepjes als bruschetta bekleden. Ook bij een Indiase curry, of een pasta bolognese, is Turks brood een aanrader. Je kunt het brood namelijk heel goed gebruiken om de saus mee van je bord te vegen.
Wil je meer inspiratie voor Turks brood gerechten? Vraag het eens aan de chef van je favoriete restaurant! Zeker weten dat je daar verrassende tips van krijgt. Wanneer je jouw postcode intoetst op de startpagina van deze website, vind je meteen een restaurant in de buurt.