Wat zijn de populairste Thaise gerechten

08 juli 2024 · door Tara

Ga je naar Thailand op vakantie, dan heb je waarschijnlijk heel veel verschillende gerechten uitgeprobeerd. In Thailand wordt de hele dag door vers eten bereid en overal op straat komen de lekkerste geuren je tegemoet. Wie denkt dat de Thaise keuken voornamelijk uit curry’s bestaat, heeft het mis. In deze blog laten we je kennismaken met de populairste Thaise gerechten.

De kenmerken van Thais eten

Typische Thaise gerechten kenmerken zich door een uitgebalanceerde combinatie van de smaken zout, zuur, zoet en pittig. Wil je de namen van de gerechten beter begrijpen? Dan let je op de volgende 4 categorieën: “Tom”, wat staat voor gekookte gerechten, “Yam”, voor salades, “Tam”, voor ingrediënten die met een vijzel zijn vermalen en “Kaeng”, wat voor curry staat. Ingrediënten als galangal (een soort frisse gember), citroengras, vissaus en limoen, worden het meest gebruikt.

De populairste Thaise gerechten

Met een oppervlakte van meer dan 513.000 vierkante kilometer, kent Thailand maar liefst 76 verschillende provincies. Je kunt Thailand onderverdelen in 5 streken, waarbij elke streek zijn eigen streekgerecht kent. Toch zijn er een aantal typisch Thaise gerechten die wereldwijde bekendheid genieten. We zetten de populairste gerechten voor je op een rij:

  • Thaise gerechten met kip: Tom Kha Gai is een kippensoep die op geen enkele menukaart ontbreekt. Het is een fris-romige soep op basis van kippenbouillon met kokosmelk gemengd met citroengras, gember en limoen. Soms worden er bamboescheuten of paddenstoelen aan de soep toegevoegd.
  • Thaise curry gerechten: De Massaman variant vind je overal in het land terug, waarbij elke kok zijn eigen twist eraan geeft. De curry bevat aardappelen en veel kruiden zoals kardemom, kaneel en komijn. Massaman curry zie je zowel met rundvlees als met kip. Van de Thaise gerechten met kokosmelk is de groene curry de bekendste. De curry krijgt zijn uitgesproken smaak dankzij de Thaise basilicum, koriander en chili. Deze curry zie je vooral in Centraal Thailand en is het pittigst van alle curry’s.
  • Thaise pittige salade: Som Tam is een groene papaja salade die je heerlijk als bijgerecht kunt eten. Gemaakt van groene papaya met tomaat, wortel, sperziebonen, geroosterde pinda’s en knoflook, geserveerd in een saus op basis van limoen, tamarindepasta, vissaus, suiker en chilipeper. Een pittige smaakmaker.
  • Thaise eend gerechten: Gaeng Phed Ped Yang is een klassieker in centraal Thailand.  Gemaakt van een rode curry waar tomaten, ananas en Thaise basilicum aan worden toegevoegd, met geroosterde eend.

Hoewel de meeste Thaise gerechten met rijst geserveerd worden, moeten we toch ook een wereldberoemd Thais gerecht benoemen dat niet met rijst, maar met rijstnoedels wordt geserveerd; namelijk Pad Thai. Dit gerecht bestaat uit roergebakken rijstnoedels geserveerd met een saus op basis van tamarindepasta, vissaus, limoensap en suiker. De noedels worden gewokt met een gekookt ei, taugé, bosui, garnalen of kip en gegarneerd met pinda’s en chilivlokken. Er is geen straathoek in het land waar je dit gerecht niet kunt vinden.

Heb je na het lezen van al dit lekkers trek gekregen in Thais eten? Ga dan eens naar een Thais restaurant in de buurt en probeer een van deze gerechten. Je vindt het dichtstbijzijnde Thaise restaurant, via de listings op de startpagina van onze website.

Thaise keuken