Wat zijn typisch Italiaanse gerechten?

01 juli 2024 · door Tara

Ga je eten bij de Italiaan, dan denk je direct aan pizza of pasta als typisch Italiaanse gerechten. Maar de Italiaanse keuken heeft, naast Italiaanse pasta gerechten, veel meer beroemde Italiaanse gerechten te bieden. Wat zijn nu echt typisch Italiaanse gerechten die je zeker eens een keer moet proberen? In deze blog vertellen we je daar alles over.

Kenmerken van de Italiaanse keuken

De Italiaanse keuken kent haar oorsprong uit de tijd van de Romeinen en Grieken. Ontdekkingsreiziger Marco Polo voegde hier kruiden en specerijen aan toe, die hij meebracht van zijn wereldreizen. De manier waarop wij pasta eten als hoofdgerecht is in Italië overigens heel anders. Hier wordt pasta gebruikt als zogenaamde “primo”, een gang die nog voor het hoofdgerecht wordt geserveerd. Het hoofdgerecht bestaat dan uit vlees of vis, de zogenaamde “secondo”. Kenmerkend voor Italiaanse gerechten zijn de verse groenten en fruit, olijfolie, kruiden en een deegwaar, stuk vlees of vis als hoofdingrediënt.

Wat zijn typisch Italiaanse gerechten?

Het leuke van de Italiaanse keuken is, dat elke streek zijn eigen gerechten kent. Zo kennen we allemaal de beroemde spaghetti bolognese bijvoorbeeld, afkomstig uit Bologna. Hier ziet de bolognese saus er overigens totaal anders uit dan de Belgische versie die wij er van gemaakt hebben. Het gerecht heeft in Italië zelfs een andere naam, namelijk ragu alla bolognese en wordt geserveerd met tagliatelle, niet met spaghetti. We zetten een aantal typisch Italiaanse gerechten voor je op een rij:

  • Italiaanse gerechten vlees: Italiaanse gerechten met kip zijn minder bekend bij ons, maar in Italië kent elke mama haar eigen recept. Zo zijn Italiaanse gerechten met platgeslagen, gepaneerde, kip erg populair. Je herkent het aan de naam scaloppine, wat staat voor dun gesneden. Zo is er kip scaloppine met asperges en kip scaloppine al limone (met citroen, witte wijnsaus en kappertjes), waarbij de saus met marsala wijn de bekendste is.
  • Italiaanse gerechten vis: Italianen zijn echte visliefhebbers. Daarom zie je veel verschillende visbereidingen op de menukaart van Italiaanse restaurants terugkomen. Je ziet vis terugkomen in pastagerechten en als vissoep, maar ook als grillgerecht zoals de spada alla griglia al salmoriglio; gegrilde zwaardvis met citroensaus of mosselen in tomatensaus, de cozze alla tarantina.
  • Koude Italiaanse gerechten: Ook hier zijn er een aantal welbekende klassiekers die vaak geserveerd worden als antipasti zoals: bruschetta, carpaccio, vitello tonnato en salade caprese. Probeer vooral ook eens een panzanella broodsalade met ansjovis, arancini balletjes gemaakt van risotto of ga voor een echte tagliere borrelplank met verschillende kazen en vleessoorten.

Ook voor vegetariërs heeft de Italiaanse keuken heel wat te bieden. Melanzane, dat aubergine betekent, is favoriet bij veel Italianen. Deze ovenschotel lijkt op een lasagne, maar de pasta is vervangen door dun gesneden repen aubergine die eerst gebakken worden voordat het gerecht de oven in gaat. Naast een dikke tomatensaus en Parmezaanse kaas, wordt er uiteraard geen gehakt toegevoegd aan dit vegetarische gerecht.

Ga je binnenkort eten bij een Italiaans restaurant? Bestel dan eens niet de gerechten die je al kent, maar laat je adviseren door de medewerkers of vraag naar de specialiteit van het huis. Je zult versteld staan van de verschillende smaken. Je vindt het dichtstbijzijnde Italiaanse restaurant, via de listings op onze website.  Buon appetito!

Italiaanse keuken