Heerlijk, een kaasplankje na het eten, of zomaar bij de borrel of apero. Vooral met een goed glas wijn of port. Zelfs de Grieken combineerden in de oudheid al kaas en wijn na het eten. Een traditie die we tot de dag van vandaag maar al te graag volgen. Ben je een liefhebber van rode wijn? Dan lees je in deze blog, welke rode wijn je het beste kunt kiezen bij een kaasschotel.
Past wijn überhaupt bij het kaasplankje?
Al die verschillende kaassoorten zijn niet altijd even makkelijk te combineren met wijn. Maar eigenlijk geldt dit ook voor de klassieke combinatie van kaas met port. Zowel wijn, als port, als kaas, komt in zoveel smaken, dat je eigenlijk verschillende dranken zou moeten schenken bij een kaasplank. Om de beste wijnspijs combinatie te creëren, beperk je het beste de kazen tot dezelfde soort. Dus verschillende blauwschimmels of juist verschillende roomkazen bij elkaar. Of kies er eens voor om halve glazen te schenken en zie het als een proeverij van mooie smaakcombinaties.
Welke rode wijn past bij een kaasschotel?
Er wordt van rode wijn gedacht dat deze eigenlijk niet bij kaas past. Dat komt omdat rode wijn meer tannines bevat dan witte wijn. De tannine is afkomstig uit de stelen, pitten en schillen die meegisten bij het maken van rode wijn. Hoe hoger het tanninegehalte van de wijn, hoe sterker de smaak beïnvloed wordt. Toch zijn er genoeg rode wijnen die uitstekend samen gaan met kaas. We noemen er hier een aantal:
- Pinot Noir en Spätburgunder: Een jonge Pinot Noir zonder houtrijping en de Duitse spätburgunder, bevatten weinig tannines en zijn fruitig van smaak. Deze lichte wijnen gaan goed samen met Goudse kazen en de lichtere rode korst kazen zoals chaumes, port salut, petit tourtain en reblochon.
- Rioja, Merlot, Bordeaux, Amarone en Cabernet Sauvignon: Zwaardere houtgerijpte wijnen zoals Rioja, Merlot, een Bordeaux of een Cabernet Sauvignon, completeren de smaak van harde kazen met een pittige smaak zoals parmezaan, manchego en gruyère.
- Banyuls: Deze rode dessertwijn smaakt naar rode fruitsoorten zoals pruimen en bramen. Vanwege de zoete smaak, is de Banyuls zeer geschikt om bij blauwschimmelkazen te serveren zoals roquefort, stilton en gorgonzola bijvoorbeeld.
- Beaujolais: Liggen er ook zachte kazen op de kaasplank? Kies dan voor een jonge Beaujolais. De frisse zuren en fruitsmaken combineren goed met een brie, camembert en een vacherin mont d'or.
Zoals je ziet zijn er heel wat rode wijnen die je de review kunt laten passeren bij de kaasplank. Wat voor rode wijn drink je nu bij je kaas? Uiteindelijk bepaal je dat natuurlijk helemaal zelf. Maar om zowel de wijn als de kaas het beste tot zijn recht te laten komen, zorg je er voor dat de smaken elkaar niet overheersen.
Wil je meer suggesties en ideeën opdoen over mooie smaak combinaties tussen kazen en wijnen? Informeer dan eens bij een restaurant in de buurt waar ook kazen worden geserveerd. Misschien organiseren ze wel een lekkere proeverij. Door je postcode in te vullen op de startpagina van deze website, vind je het dichtstbijzijnde restaurant.