Wordt jij ook zo blij wanneer in juni het mosselseizoen weer van start gaat? Dan weet je vast ook heel veel verschillende bereidingen te bedenken met deze schelpdieren. Mosselen zijn zo divers dat je er alles mee kunt doen; koken, bakken, stomen en grillen. Elke manier van bereiden brengt weer een andere smaak met zich mee en welke wijn ga je daar nu eens bij schenken? In deze blog vertellen we je alles over welke wijn het beste past bij mosselen.
Welke wijn kun je bij mosselen drinken?
Omdat je met mosselen alle kanten op kunt, passen er ook heel veel verschillende wijnen bij deze zogenaamde tweekleppige weekdieren. Zo kun je jouw kookcreaties zowel combineren met rode en witte wijn, als rosé. Welke witte wijn je schenkt bij mosselen of welke rode wijn je uitserveert bij mosselen, hangt uiteindelijk niet alleen van jouw smaakvoorkeur af, maar ook van de overige ingrediënten in je gerecht. Het belangrijkste bij je zoektocht naar de beste wijn spijs combinatie, is dat de wijn de smaken van je gerecht niet overheerst.
Welke wijn kies jij voor je mosselen?
De meeste wijnliefhebbers weten heel goed welke wijnen ze lekker vinden om bij de borrel te drinken. Maar in combinatie met eten, kan die favoriete wijn ineens heel anders smaken. Hangcultuurmosselen hebben van zichzelf een zoete, soms nootachtige, smaak, terwijl bodemcultuurmosselen juist zilter zijn. Wij zochten alvast de beste smaakcombinaties voor je uit, zodat jij straks je gasten kunt imponeren met de perfecte wijnkeuze:
- Klassieke mosselen: De bekendste bereiding van mosselen is de “Mosselen natuur”. Hierbij worden de mosselen gekookt met selder, ui, boter en peper, geserveerd met frites en een mosterd/mayonaise sausje. Welke wijn past het beste bij deze gekookte mosselen? Dat zijn minerale wijnen die groeien op gesteente zoals kalk, graniet of leisteen. Ze hebben een frisse afdronk en een wat hogere zuurgraad. Een mooie droge Riesling, een Sauvignon Blanc uit de Sancerre of de welbekende Muscadet uit de Loire zijn de ideale begeleiders.
- Thaise mosselen: Mosselen op Thaise wijze zijn gekookt met romige kokosmelk, limoen, currypasta, pittige gember en vissaus. Welke wijn serveer je bij deze smaakvolle Thaise mosselen? Hier mag best een wat vollere, droge, witte wijn tegenover staan zoals een fruitige Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland en de Hongaarse Furmint met smaaktonen van citroen en peer. Door de volheid worden de Thaise ingrediënten mooi aangevuld.
- Provençaalse mosselen: De rozemarijn, peterselie en tijm zorgen in dit gerecht voor een kruidige smaak, terwijl de tomaten en ansjovis juist zorgen voor een zoet/zoute twist. Ook hier past een aromatische witte wijn bij, maar dan eerder met volle honing en abrikoos smaken dan frisse appel. Een Viognier of een niet-houtgerijpte Chardonnay bijvoorbeeld.
Rode wijnen combineren bij mosselen doe je eerder wanneer er ook vlees aan het gerecht is toegevoegd, zoals stukjes pittige chorizo of spekjes. In dat geval zijn licht gekoelde rode wijnen zoals een Gamay uit de Beaujolais of een frisse Pinot Noir de ideale aanvulling op je gerecht.
Ben je benieuwd naar meer wijncombinaties bij mosselen? Informeer dan eens bij de sommelier van een restaurant in je buurt. Je vindt het dichtstbijzijnde restaurant via de listings op de startpagina van deze website.