Wie kent ze niet: die lekkere grote scampi’s? Zomers eten we ze massaal, geregen aan een satéprikker, geroosterd op de barbecue. In restaurants worden ze geserveerd met een saus van look of de alom bekende diabolique saus. Maar met de scampi kun je, vanwege zijn formaat, structuur en smaak, veel meer smaakvolle gerechten op tafel zetten. In deze blog vind je de lekkerste scampi gerechten om thuis zelf te bereiden en uitgebreid mee te variëren.
Kleine kreeft of grote garnaal?
Wat is een scampi nu eigenlijk? Vallen scampi’s onder de kreeftachtigen of garnaalsoorten? Scampi’s zijn schaaldieren die behoren tot de garnaalachtigen. In België en Nederland worden vooral tijgergarnalen (Black Tiger garnalen), de Rosenberg garnaal en witpootgarnalen (Vannamei) als scampi verkocht. Ze worden geïmporteerd uit Zuidoost-Azië. Een grote garnaal zonder kop, zien we terug in de winkel als scampi. Zit er nog wel een kop aan? Dan worden ze gamba genoemd. Een scampi is dus niets anders dan een uit de kluiten gewassen garnaal.
De lekkerste scampi gerechten
Ga je zelf scampi’s bereiden, let er dan op dat je voordat je ze in de pan gooit, eventjes droog dept. Natte scampi’s gaan namelijk koken in plaats van bakken en daar worden ze taai van. Hetzelfde geldt voor scampi’s in saus. Voeg de scampi’s pas als laatste toe om te voorkomen dat ze gaan koken. Om scampi’s sappig te houden, schroei je ze dicht door ze twee minuten per kant in een hete pan te bakken. We hebben de lekkerste gezonde scampi gerechten voor je opgezocht:
- Scampi gerechten met groenten: Scampi’s zitten bomvol vitaminen B, fosfor, jodium en seleen. Bovendien bevatten ze veel eiwitten en weinig vet. Gecombineerd met groenten, zet je in een handomdraai een supergezonde maaltijd op tafel. Hak bijvoorbeeld 1 courgette, 2 knoflookteentjes, 1 grote ui, 1 rode puntpaprika in schijfjes en ringen. Bak de groenten in olijfolie en voeg op het laatste moment nog 2 minuten de scampi’s toe. Lekker met ketjap of oestersaus. Wil je nog sneller koken? Kies dan voor een kant-en-klaar voorgesneden roerbakpakket.
- Scampi gerechten met pasta: Pasta met scampi is de perfecte combi en kun je zelfs als koude scampi gerechten serveren in de vorm van een pastasalade. Een snelle en heerlijke warme variant, maak je door 3 sjalotjes te versnipperen en te fruiten samen met 6 fijngesneden teentjes knoflook. Voeg een halve theelepel rode pepervlokken toe en de scampi’s en bak dit nog 2 minuten in de pan en zet apart. Smelt voor de pasta dressing 6 eetlepels roomboter en voeg hier een glas witte wijn en het sap van 1 citroen aan toe. Meng dit door de gekookte pasta en garneer met de scampi’s en eventueel peterselie.
- Scampi gerechten met rijst: Geef een lekker Oosters tintje aan je scampi’s met rijst en kokosmelk. Fruit een in ringen gesneden ui met 2 fijngehakte teentjes knoflook en een klein stukje fijngesneden gember in de pan. Voeg hier een eetlepel currypasta aan toe en 200 milliliter kokosmelk. Voeg op het laatste moment nog 2 minuten de scampi’s toe en je hebt een heerlijke kokoscurry. Lekker met sugarsnaps, broccoliroosjes en een beetje limoensap.
Zoals je ziet, kun je met scampi’s eindeloos combineren. Wil je meer inspiratie opdoen? Vraag dan eens naar het favoriete scampi recept van de chef van een restaurant in je buurt. Je vindt het dichtstbijzijnde restaurant, via de listings op deze website.